Digital Playground Blog

21st Century Creativity

Iedereen in het onderwijs heeft de laatste jaren de term 21st Century Skills voorbij zien komen. En wie al langer mee loopt ziet dat de daarin genoemde ‘vaardigheden van nu’ niet zo nieuw zijn als de naam doet vermoeden. Samenwerken, communicatie, culturele en sociale vaardigheden, creativiteit, etc. waren ook lang geleden al belangrijk. Het is echter onterecht om het hier te hebben over oude wijn in nieuwe zakken. Eén belangrijk nieuw onderdeel duikt namelijk op in alle modellen: ICT geletterdheid. 

Natuurlijk bestaan computers al een tijdje en is digitalisering geen nieuwe trend. Toch is het maar een kleine 20 jaar geleden dat computers echt voor de massa interessant werden en internet voor vrijwel iedereen toegankelijk werd. Youtube bestaat net 10 jaar, Facebook is maar een jaartje ouder, de iPhone bestaat sinds 2007 en de impact van deze nieuwe mediatechnologie is gigantisch. En het is niet onvoorstelbaar dat ze over 10 jaar niet meer bestaan. Dat is de wereld waarin we nu leven. Dat is de wereld waarin jongeren nu opgroeien. Een baan is niet meer voor het leven. Veel kennis veroudert in rap tempo. Een opleiding voor een bepaalde bedrijfstak kan over 5 jaar overbodig zijn. Belangrijker is de houding die je aanleert ten opzichte van verandering en je vermogen om met nieuwe dingen om te gaan. 

Wat ons betreft staat creativiteit aan de basis van aanpassingsvermogen. De belangrijkste vaardigheid van de toekomst is je creatieve vermogen om kansen te zien, verbindingen te leggen, oplossingen te vinden voor de vraagstukken waar je in je werk, school en privé voor komt te staan. Aan de ontwikkeling van die creativiteit, dat is waar wij aan willen bijdragen. En dat doen we met gebruik van digitale middelen.

We noemen dat 21st Century Creativity!

Henry Vorselman

Directeur Digital Playground